Google Endoplaza

Openen van de pulpakamer


Een recente X-foto van het te openen element is onmisbaar. Voor het begin van de behandeling wordt goed gekeken naar de contour en de stand van de radices. Zonder rubberdam (om zo goed mogelijk zicht op de contour en lengteas van de radix te hebben) wordt zo goed mogelijk midden boven de vermoedelijke plaats van de pulpakamer een endodontische opening geprepareerd.

Nadat het pulpadak is doorboord wordt de preparatie uitgebreid totdat het gehele pulpadak is verwijderd. Nu wordt de rubberdam geplaatst. Gebruik van de behandelmicroscoop maakt het verwijderen veel eenvoudiger. Er is veel beter onderscheid te maken tussen de verschillende structuren.

Afhankelijk van het materiaal waar doorheen wordt geboord zijn er diverse boren beschikbaar. Een aantal van de meest gebruikte worden hier genoemd en getoond.

Nu wordt de bodem van de pulpakamer zorgvuldig gereinigd. Pulpastenen en overhangende dentinewanden worden verwijderd zodat de kanaalingangen zo goed mogelijk zichtbaar worden. Er moet worden vermeden dat bij het prepareren van de kanalen dentinepartikels of restjes vulmateriaal in de kanalen kunnen vallen. Als de kanaalingangen niet te vinden zijn kunnen zij met behulp van Methyleenblauw (met de behandelmicroscoop) worden opgespoord.

Klik hier voor meer informatie over het opsporen van kanaalingangen per type element.

Klik hier voor meer informatie over het perforeren tijdens het openen.

.

In deze film ziet u hoe de kanalen in een bovenmolaar worden gezocht en geprepareerd.
(Links voor breedband, bestand: ca 16,5 Mb) (Rechts voor ISDN, bestand: va 2,5 Mb)

.


Van deze pagina kunt u de volgende producten bestellen in onze catalogus


  • Behandelmicroscoop
  • Boren
  • Methyleenblauw
  • Kofferdam

naar vorige hoofdstuk: Anesthesie
naar volgende hoofdstuk: Rubberdam aanbrengen

©2005 Endoplaza.nl  |  Deze pagina kunt u het best bekijken bij een resolutie van tenminste 1024 bij 768 pixels  |  Laatst bijgewerkt op 21 november 2006