Google Endoplaza

De Behandelmicroscoop


Het gebruik van de Behandelmicroscoop in de tandheelkunde neemt enorm toe.
Steeds meer wordt duidelijk welke voordelen een microscoop kan hebben voor de algemene tandartsenpraktijk.

De informatie op deze website is verstrekt door tandartsen die bij de eerste behandelaars in Nederland zaten die met een operatiemicroscoop werkten (1996)

Tegenwoordig werken zij meer dan 95 % van de dag met de behandelmicroscoop en kennen alle kneepjes van het vak op dit terrein.

Het is buitengewoon belangrijk om weloverwogen een juiste keuze te maken als u van plan bent een microscoop aan te schaffen.

Daarom geeft deze website informatie over:


Voor u overgaat tot aanschaf van een behandelmicroscoop is het verstandig om een praktisch/theoretische cursus te volgen. Een dergelijke cursus geeft u veel beter inzicht in de mogelijkheden die een dentale microscoop voor u kan hebben.

De cursus wordt gegeven door ervaren tandartsen die vanaf 1996 met de microscoop werken. Zij geven veel tips die verkeerde implementatie in de praktijk kunnen voorkomen zoals o.a.:
  • waar zit uw assistente
  • wat zijn de looprichtingen
  • op hoeveel kamers wilt u werken
  • bij welke verrichtingen denkt u de microscoop in te zetten

Ook is het mogelijk om bij deze tandartsen in de groepspraktijk alle denkbare opstelmogelijkheden (met uw assistente) te bekijken. U krijgt dan deskundig advies van de meest ervaren tandartsen op het terrein van de Behandelmicroscoop.
Dit kan op afspraak op vrijdagmiddag.

De 4 opstellingen zijn:
  • wandopstelling
  • plafondopstelling
  • op verrijdbaar statief
  • opstelling geïntegreerd in de kastenwand


Natuurlijk zijn tandartsen zuinig op hun kostbaarste bezit (de ogen). Hier past geen compromis. Daarom is gekozen voor de microscopen van Carl Zeiss. Een wereldberoemd merk (Duits) als het gaat om optiek. Op Zeiss microscopen kunnen vele extra hulpstukken worden geplaatst om aan uw individuele wensen tegemoet te komen. Zij kunnen als enige merk een ingebouwde camera leveren. Ook wat betreft gebruiksvriendelijkheid, design en alles wat hier mee te maken heeft is een Zeiss Behandelmicroscoop absolute topklasse.
Carl Zeiss microscopen behoren tot de beste in de wereld. Dit wordt onderschreven door Prof. Dr. S. Kim, endodontist in de Verenigde Staten (Philadelphia). Professor Kim werkt op zijn cursussen met meerder merken microscopen maar heeft zijn voorkeur voor Zeiss meerdere keren duidelijk gemaakt.

In het productoverzicht staat de prijs van de microscoop.
Speciale aanbiedingen zijn mogelijk.


U kunt voor alle nog niet beantwoorde vragen informatie aanvragen via microscoop@endoplaza.com
U krijgt dan op zo kort mogelijke termijn antwoord.

Meer informatie is ook te vinden op www.beterlichtenzicht.nl






De kwaliteit van de behandelmicroscoop


Een microscoop is een eenmalige investering, daarom is het belangrijk dat u de goede keus maakt. De optiek moet optimaal zijn. De stabiliteit van de arm en de soliditeit van de mechanische delen moet perfect zijn. Uitbreidingen,


zoals een (ingebouwde) videocamera

of een zwenktubus, moeten eenvoudig kunnen worden gerealiseerd. Daarom is ook een goede support van belang. Een goede microscoop gaat een praktijklevenlang mee, en heeft tenslotte nog inruilwaarde.

Zeer hoogwaardige optiek kenmerkt zich door perfect geslepen en gecoate lenzen, waardoor er geen vertekening van het beeld optreedt en lichtverlies minimaal is. Het belang van een goede mondspiegel is essentieel, dit houdt in een rhodium front surface spiegel, om geen dubbelbeeld te krijgen.


De technische data van de microscoop (vergrotingsfactoren, werkafstand, doorvallend licht door het objectief in de kijkrichting, scherptediepte, veldgrootte enz.)




De gangbare vergrotingswisselaar heeft 5 stappen. (3,4,7,11 en 17 keer vergroting) De factoren die de mate van vergroting bepalen zijn: de werkafstand (brandpuntsafstand objectief), de oculairen en de tubus. Naast de vergroting is licht zeer belangrijk. Het coaxiaal licht valt met de kijkrichting in een hoek van 4-6 graden op het werkveld. Hierdoor zien we genoeg contrast en hebben we geen last van schaduw.


De bijpassende randapparatuur die het werken vergemakkelijken


Standaard wordt de Opmi Pico geleverd met een vaste tubus. Dit houdt in dat u onder een vaste hoek van 45 graden in de microscoop kijkt. Een zwenktubus geeft u de mogelijkheid om deze hoek te variëren.

60 graden tussenstuk biedt meer mogelijkheden om met direct zicht te kijken.
De meest gebruikte objectieven zijn 250 of 300 mm (om de werkafstand individueel aan te passen).
De Beam-splitter is een mogelijkheid om de het beeld af te splitsen naar een meekijktubus, fotocamera of video.
De huidige Opmi Pico is ook met een ingebouwde camera te leveren.

Bij welke verrichtingen de microscoop inzetbaar is


  • Periodieke controle: cariësdiagnostiek, fracturen, randaansluiting
  • Restauratieve tandheelkunde: excaveren, prepareren, composiet restauraties, omslijpingen (randafwerking)
  • Endodontische behandelingen.
  • Parodontologische behandelingen: flap en rootplaning, cosmetische correcties.
  • Microchirurgische apexresecties.
  • Implantologie.


Hoe nek- en rugklachten te voorkomen of te herstellen (ergonomie)


Door de juiste werkhouding zijn veel nek- en rugklachten te voorkomen. Bestaande klachten verdwijnen vaak spontaan. Een dynamische werkhouding is essentieel. Dit is met een microscoop zeer goed te realiseren. De hoek rug-nek mag maximaal 25 graden zijn.


Hoe implementatie in de praktijk kan plaatsvinden


Het is van belang om weloverwogen tot aanschaf van een behandelmicroscoop over te gaan. De looprichtingen van tandarts en assistente spelen daarbij een rol. Belangrijker is echter de plaats waar de microscoop komt te staan (hangen). Bij het assisteren moeten de microscoop en/of de arm niet in de weg zitten. De mogelijkheid bestaat om in Hoogezand bij de docenten van de cursus "De Behandelmicroscoop in de Tandheelkunde" de situatie live te beoordelen.

De 4 mogelijkheden om de microscoop op te stellen.


De mogelijkheden zijn:
  • een plafondophanging

  • een wandophanging

  • op verrijdbaar statief

  • staand op de vloer (soms geïntegreerd in de kastenwand)


Vastleggen (digitaal) van behandelingen voor archivering en onderwijsdoeleinden


Foto en filmopnames kunnen worden vastgelegd door een (ingebouwde) camera en kunnen op DVD,VHS of in een digitaal opslag (rontgen)programma worden opgeslagen.

Waarom vermoeidheid van de ogen ook na een lange dag werken niet optreedt


U kijkt door de microscoop in de verte. Uw ogen hoeven niet te accommoderen en te convergeren. Zie power point

Waarom er zeker niet langzamer en meer voorspelbaar kan worden gewerkt


Kanalen zijn makkelijker te vinden. De pulpabodem is te lezen. U ziet wat u doet. De outline van een preparatie is perfect en gedetailleerd te zien. Matrixbandjes zijn eenvoudiger aan te brengen. Een opstaand randje in de box is haarscherp te zien. Goede aansluiting van de matrixband is te zien. Gingivaletsel door prepareren (bloeding) is beter te voorkomen. Buurelementen worden niet onbedoeld geprepareerd.

Verrichting welke mag worden gedeclareerd voor gebruik van de microscoop bij de endodontie


Code E 86 Gebruik Operatiemicroscoop per zitting bij endodontische behandelingen 63,20 (tarief 2005)

.

De voordelen van het gebruik van een microscoop ten opzichte van een loupe worden in deze film stuk voor stuk belicht.
(Grootte van de presentatie: ca 40 Mb)

©2005 Endoplaza.nl  |  Deze pagina kunt u het best bekijken bij een resolutie van tenminste 1024 bij 768 pixels  |  Laatst bijgewerkt op 21 november 2006