Google Endoplaza

Vijlsystemen.De verschillende soorten vijlsystemen zijn de volgende:
  1. C+ Files
  2. K-Files
  3. Golden Mediums
  4. Hedström Files
  5. Profile
  6. ProTaper
<

C+ FilesDe C+ Files zijn ideaal voor initieel openen. Ze zijn daarom alleen verkrijgbaar in de kleine maten. De vijl is stugger door zijn vierkante dwarsdoorsnede.Presentatie
Brochure


K-Files
De K-vijl is de standaard handvijl. De 006 en 008 vijlen zijn onmisbaar bij penetreren van kleine kanalen zoals het 4de kanaal in de bovenmolaar. Ze ontwinden erg snel en raken dan hun vijlend vermogen kwijt.

Ook voor het passeren van afgebroken NiTi vijlen zijn ze erg handig.

Klik op de camera om een korte film van de procedure te zien. (Let op, de grootte van het bestand is 13Mb.)
Golden Mediums
Golden mediums worden gebruikt omdat de K-vijlen in de kleine maten een procentueel groot verschil hebben. De nuttigste tussenmaten zijn: 12, 17 en 22.


Hedström Files
De eigenschappen van hedström vijles maken ze geschikt voor het reinigen van ovale kanalen. Doordat er mee geschraapt kan worden nemen ze meer af. Ze zijn ook handig bij het verwijderen van de carrier van Thermafil. Door 2 hedström vijlen tegenoverelkaar tegelijk langs de carrier te brengen is nog beter houvast te verkrijgen.


Profile
Roterend instrumentarium dient alleen gebruikt te worden waar handvijlen al zijn geweest. Er dient voldoende Hypochloriet in de pulpakamer te staan. Roterende vijlen worden dan in de vloeistof door middelpuntvliedende kracht gereinigd. Profile is een passief vijlsysteem. Profiles worden in een op en neergaande beweging (5-10 seconden) gebruikt. Van groter naar kleiner. Crown-down.

Presentatie
Brochure
Gebruiksaanwijzing


Tips:
Zeker roterende NiTi vijlen kunnen breken. Ga nooit met een roterende vijl in een kanaal waar nog geen handvijl nr 15 tot de apex is geweest.
Waar breken deze vijlen? Meestal in de mesiale kanalen van de ondermolaar of in de mesiobuccale kanalen van de bovenmolaar.
Waarom breken ze daar? Omdat kanaalkrommingen van buccaal naar palatinaal/linguaal moeilijk zijn te zien, terwijl de betreffende kanalen regelmatig apicaal kontakt hebben (Kromming naar elkaar toe).
Hoe valt breuk te voorkomen? Door vanuit de pulpakamer ruim te openen. Regelmatig met een handvijl toegang tot de apex behouden en veel te spoelen.
Wat te doen als toch een vijl breekt? Zie eerdergenoemde film op deze bladzijde.ProTaper
Roterend instrumentarium dient alleen gebruikt te worden waar handvijlen al zijn geweest. Er dient voldoende Hypochloriet in de pulpakamer te staan. Roterende vijlen worden dan in de vloeistof door middelpuntvliedende kracht gereinigd. ProTaper is een actief vijlsysteem. De S-vijlen worden met een penselende beweging gebruikt. De F-vijlen worden in een vloeiende beweging naar apicaal gebruikt.

Presentatie
Brochure
Gebruiksaanwijzing
©2005 Endoplaza.nl  |  Deze pagina kunt u het best bekijken bij een resolutie van tenminste 1024 bij 768 pixels  |  Laatst bijgewerkt op 21 november 2006