Google Endoplaza

Het verwijderen van wortelstiften


Het verwijderen van wortelstiften valt te verdelen in de volgende categorieŽn:

  • geprefabriceerde wortelstiften in gewoon gerestaureerd element
  • geprefabriceerde wortelstiften onder een kroon
  • gegoten opbouw met aangegoten wortelstift onder een kroon
  • gegoten opbouw met stift onder een kroon
De beschreven behandelwijzen zijn van toepassing op geprefabriceerde wortelstiften zonder kroon.
Waar specifieke behandelingen nodig zijn voor de andere 3 categorieŽn worden die apart later beschreven.

Het verwijderen van een geprefabriceerde wortelstift in een met plastisch materiaal gevuld element.

Eerst wordt al het vulmateriaal rondom de wortelstift zorgvuldig verwijderd. Nu wordt gekeken of de stift aan een bepaalde zijde te passeren is (dit is uiteraard afhankelijk van het type element en in welk (ovaal) kanaal de stift is geplaatst). De behandelmicroscoop is een fantastisch hulpmiddel om vast te stellen waar een stift het best gepasseerd kan worden. Als het passeren lukt, is het niet moeilijk meer om de stift los te preparen of ultrasoon los te trillen. Speciale ultrasone tips kunnen het passeren van de stift vergemakkelijken.

Wanneer de stift op bovenbeschreven wijze niet is te passeren, wordt aan die zijde van de radix waar de kans op het maken van een perforatie of het erg verzwakken van de radix het kleinst is een dunne sleuf van een aantal millimeters diep precies langs de stift geprepareerd. Dit kan worden gedaan met een vlamvormige fijne diamantboor of met fijne ultrasone tips. Verder wordt geprobeerd de stift los te trillen door een forse ultrasone tip tegen de stift te houden. Zit er na 5 tot 10 minuten nog geen beweging in dan wordt de sleuf langs de stift nog wat verdiept en uitgebreid. Vrijwel iedere stift komt op deze wijze los.

Bij stiften waar met een tang of anderszins nog houvast op is te krijgen kan met behulp van het PRS systeem volgens Ruddle worden geprobeerd de stift los te trekken. Voorzichtigheid is echter geboden omdat fractureren van de radix niet denkbeeldig is. Dit geldt ook als geschroefde stiften moeten worden verwijderd. Na eerst een ultrasone tip gedurende 5 ŗ 10 minuten te hebben gebruikt, kan worden geprobeerd de stift los te draaien. Lukt dit nog niet dan opnieuw de procedure toepassen zoals hierboven beschreven.

Geprefabriceerde wortelstiften onder een kroon zijn goed te verwijderen als met een behandelmicroscoop wordt gewerkt. Het zicht is zo goed dat het nauwelijks moeite kost om de stift vrij te preparen. Verder worden dezelfde procedures gevolgd als hierboven beschreven voor een met plastisch materiaal gevuld element.

Wanneer sprake is van een gegoten opbouw is het vaak nodig om de opbouw tot aan de stift weg te boren. Met een hardstalen Trans metal boor is het goud relatief gemakkelijk te verwijderen. Vervolgens kan weer de procedure worden toegepast zoals beschreven voor het verwijderen van een stift met plastisch materiaal. Overigens zitten de stiften van een gegoten opbouw vaak niet erg vast omdat ze meestal nogal conisch zijn.

Als er een gegoten opbouw onder een kroon zit is het verstandig om eerst de kroon te verwijderen. Dit kan uitstekend met de WAMkey . Vervolgens wordt weer de procedure toegepast zoals hiervoor is beschreven.
Een andere methode in de front/premolaar streek is om de kroon met stift te verwijderen middels de wam'X .

In de volgende presentatie krijgt u informatie over het verwijderen van wortelstiften met de wam'X.
Downloaden van dit bestand kan enkele minuten duren.
.
Van deze pagina kunt u de volgende producten bestellen in onze catalogus


  • Behandelmicroscoop
  • Trans Metal Bur
  • Ultrasone tip
  • WAMkey
  • wam'X

naar vorige hoofdstuk: Element zodanig opbouwen dat cofferdam eenvoudig is aan te brengen
naar volgende hoofdstuk: Verwijderen van oude kanaalvullingen
©2005 Endoplaza.nl  |  Deze pagina kunt u het best bekijken bij een resolutie van tenminste 1024 bij 768 pixels  |  Laatst bijgewerkt op 21 november 2006